De norm is ontwikkeld door British Retail Consortium (BRC) en The Packaging Society (voorheen bekend als Institute of Packaging – IoP) en ondersteund supermarkten (retailers) en fabrikanten van voedingsmiddelen in het voldoen aan wettelijke verplichtingen
De BRC norm beschrijft de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector.
Britisch Retail Consortium is een Britse organisatie vergelijkbaar met het Centraal Bureau Levensmiddelen in Nederland. De BRC norm is ontwikkeld door Britse supermarkten, gericht op hun toeleverende bedrijven. Enkele Nederlandse supermarkten, zoals Albert Heijn, hebben inmiddels deze richtlijnen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid overgenomen.
Het doel van de BRC norm is dat een leverancier met één audit kan volstaan voor leveringen aan verschillende supermarkten. Zo hoeft de leverancier niet door elke supermarkt apart te worden gecontroleerd, wat de kosten beperkt.
Om aan de eisen van de BRC norm te voldoen, moet u aan verschillende eisen voldoen:
De norm kent een 7-tal hoofdstukken.
1. Betrokkenheid van het hoger management
Het spreekt vanzelf dat de directie en de hoogste leidinggevende in een organisatie volledig achter het kwaliteitsmanagementsysteem moeten staan. Daarnaast moet de gehele organisatie voortdurend verbeteren.
2. Het voedselveiligheidsplan – HACCP
Er moet een HACCP plan geïmplementeerd zijn op basis van de principes van de Codex Alimentarius.
3. Voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement systeem
Een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitsmanagementsysteem moet operationeel zijn in het bedrijf. Er moeten bijvoorbeeld wederzijds overeengekomen productspecificaties zijn, leveranciersgoedkeuring, traceerbaarheid, incidentmanagement en een doordachte recall systematiek.
4. Normen voor de vestiging
In dit deel van de norm komen zaken aan de orde als onderhoud aan gebouwen en machines, schoonmaak, ongediertebestrijding, afvalbeheer en er is een speciale sectie over productvreemde voorwerpen.
5. Productbeheersing
Hierin komen onder andere productontwikkeling, allergenen management, laboratoriumeisen, producttests enzovoort aan de orde
6. Procesbeheersing
Het op de juiste manier uitvoeren van de processen in het bedrijf staat centraal in dit hoofdstuk. Hierbij kan gedacht worden aan kalibraties en gewichtscontrole.
7. Personeel
Persoonlijke hygiëne en opleiding staan centraal in dit laatste hoofdstuk. Ook eisen aan kleding, omkleedruimtes en dergelijke worden beoordeeld.
De BRC-food norm komt grotendeels overeen met de IFS- en de FSSC-norm, maar is vooral voor de Engelse markt van toepassing. Desondanks is deze norm internationaal erkend en kunnen alle producenten van verpakkingsmiddelen, zowel food als non-food deze norm toepassen.
De BRC-IOP certificering is gericht op het hygiënisch produceren van verpakkingsmaterialen bestemd voor de voedingssector.
Concreet kan Advies & Implementatiebureau Raben het volgende voor u betekenen:
Daarnaast kan Advies & Implementatiebureau Raben u nog aanvullende ondersteuning bieden aangaande het BRC voedselveiligheidsysteem:
AIR
Advies & Implementatiebureau Raben
Smallestraat 15
6942 HA Didam
M. +31 (0) 6 81 65 28 13
T. +31 (0) 3 16 22 55 86
KvK 54253748
BTW NL 00.1523.128.B.58