HACCP staat voor ´Hazard Analysis and Critical Control Points. Vertaald naar het Nederlands betekent dit ´analyse van de gevaren en de kritische beheerspunten in het productieproces’.
HACCP is van toepassing op elk bedrijf dat zich bezighoudt met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen en/of diervoeders. Levensmiddelen zijn alle eet- en drinkwaren maar ook grondstoffen en hulpstoffen zoals conserveermiddelen die worden toegevoegd of gebruikt in een levensmiddel.
HACCP is een gestructureerde methodiek om alle relevante gevaren in levensmiddelen en diervoeders te elimineren, te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. HACCP omvat 7 basisprincipes die zijn omschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO).
HACCP is een systeem dat wordt gebruikt om het productieproces systematisch na te lopen.
Het geeft inzicht in de gevaren voor voedselveiligheid binnen uw organisatie.
Zoals hiervoor aangegeven, HACCP beperkt zich niet alleen tot het productiebedrijf. In de diervoeder- en voedselketen worden grondstoffen, halffabricaten en eindproducten verhandeld. Leveranciers van deze producten dienen in principe alle relevante gevaren te voorkomen, te elimineren of tot een aanvaardbaar niveau te terug te brengen. Daarnaast dient iedere afnemer in de gevarenanalyse te beoordelen die relevante gevaren met de geleverde grondstoffen , halffabricaten en eindproducten mee kunnen komen. Daarover zullen met de leverancier afspraken gemaakt moeten worden.
De afnemer, of dat nu een producent, een handelaar of een verkoper is, zal moeten verifiëren of de gevaren eerder in de keten worden beheerst.
Wanneer HACCP implementeren?
Een bedrijf kan kiezen voor de opzet van een eigen HACCP-systeem of het gebruik van een hygiënecode. Van belang is dat het bedrijf dan nog wel verifieert of de code van toepassing is op de eigen bedrijfsprocessen. Een hygiënecode is vaak door een brancheorganisatie opgesteld en bedoeld om het bedrijven eenvoudiger te maken. Als volgens de code wordt gewerkt, wordt daarmee voldaan aan de wetgeving voor de diervoeder- en voedselveiligheid.
BRC en IFS zijn beide keurmerken voor voedselveiligheid die ontwikkeld zijn door retailers. Het British Retail Consortium (BRC), bestaand uit de grotere Engelse supermarkten, heeft een standaard ontwikkeld waarmee ze minimum eisen stellen aan hun leveranciers.
Uit bovenstaande kunt u opmaken dat de keuze voor HACCP, BRC of IFS afhankelijk is van uw afnemer(s). Door het BRC en/of IFS systeem te integreren met uw HACCP systeem creëert u een allesomvattend systeem dat de voedselveiligheid maximaal borgt zonder dat u daarvoor extra inspanningen hoeft te leveren.
Concreet kan Advies & Implementatiebureau Raben het volgende voor u betekenen:
Daarnaast kan Advies & Implementatiebureau Raben u nog aanvullende ondersteuning bieden aangaande het HACCP-systeem:
AIR
Advies & Implementatiebureau Raben
Smallestraat 15
6942 HA Didam
M. +31 (0) 6 81 65 28 13
T. +31 (0) 3 16 22 55 86
KvK 54253748
BTW NL 00.1523.128.B.58